410021 Nagyvárad / Oradea, Piața Regele Ferdinand I., nr. 6., Bihor, RO
Facebook
Youtube
Instagram

Előadások / Szigligeti Társulat / 2021-2022

Sergi Belbel

Mobil

digitális komédia

Forditó: Duró Gábor és Baksa Mercédesz

Felveszi? Kikapcsol? Letöröl? Elküld? Megcsörren? Kicseng? Rögzít? Kinyomja?
Sergi Belbel katalán író-rendezõ darabja mindennapi életünk elválaszthatatlan tartozékát – a mobiltelefont veszi nagyító alá, ráadásul olyan módon, hogy azt dramaturgiai eszközzé avatja.
Mi történik, ha a szereplõk szinte kizárólag mobilon találkoznak? Mivé változnak a személyes kapcsolatok, ha azok a térerõ mindenhatóságába hálózva bonyolódnak? Mivé változik az itt és most kimondott szó, ha azt egy készüléknek, hangrögzítõre, videofelvételre mondják? Mi történik ha az üzenet máshol ér célba?
A vonalak komikusra hangolt összekuszálása egy szélsõséges, ugyanakkor hátborzongatóan valóságos szituációban zajlik: a négy szereplõ – Sara, Rosa, Claudia, Jan – élete egy reptéri terrortámadás következtében keresztezi egymást. A valóságos bomba egy még valóságosabb, belsõ robbanást idéz elõ bennük: a legrejtettebb érzéseiket, gondolataikat, vágyaikat hozza felszínre. A szeretet és gyûlölet szélsõségeiben tobzódva, kétségbeesetten keresik mindannyian azt, amibe - ebben a darabjaira hullott világban - még belekapaszkodhatnak.

Sergi Belbel (1963) katalán író-rendezõ, a 2005-tõl a Katalóniai Nemzeti Színház igazgatója, egyik legismertebb és legtöbbet játszott kortárs katalán szerzõ. A Mobil címû darabját elõször egy független koppenhágai színházi mûhely, a Plan B mutatta be 2006-ban, magyar nyelvû õsbemutatója 2009-ben volt (Neptun Brigád).

Alexandru Colpacci (1945) – jelenleg Párizsban élõ rendezõ. Karrierje Nagyváradon indult, 1981-ig számos sikeres elõadást jegyzett. A magyar társulatnál bemutatott Mrozek Tangó címû elõadásával 1979-ben több díjat is elnyert. Legutóbb 2004-ben az Janusz Glowacki Antigóné New York-ban címû elõadást láthatta az õ rendezésében a nagyváradi közönség.


Szereplők:


Claudia


Ügyelõ:

Súgó:

Világosító:

Világosító:

Hangosító:

Hangosító:

Bemutató: 2011.03.04