410021 Nagyvárad / Oradea, Piața Regele Ferdinand I., nr. 6., Bihor, RO
Facebook
Youtube
Instagram

Előadások / Szigligeti Társulat / 2021-2022

Méhes György

Hölgy hermelinben

Õsbemutató

Színmû

„Méhes György darabja õsbemutatóként került a váradi színpadra.
Kulissza-dolgok, színészek, rendezõk, súgó, ügyelõ, öltöztetõ, technikai személyzet jelenik meg a színen, s hoz a nézõ elé belsõ színházi dolgokat. Minden bizonnyal érdekli a színházba-járót, milyen egy színház belsõ élete, hogyan kerül egy darab színre, mennyire vágyik a színész egy jó szerepre, vállalva bármilyen feladatot a színpadon, csak hogy tehetségét bizonyíthassa. A színésznõ, aki minden áron bizonyítani akar, nem takarékoskodik erejével, eszével, összeköttetéseivel, hanem «minden bele» jelszóval csatára indul a mellõzés, a barátságtalanság ellen, azért, hogy kielégíthesse mûvészi ambícióit, hogy szerepálmai valóra válhassanak s megmutassa tehetségét.
A krimi-beütéseket hordozó mû adott pillanatban igazi krimibe csap át, hogy a vége felé ismét visszatérjen a színpadhoz. Érdekes, fordulatokban gazdag krimi paródiát alkotott a szerzõ.” (Sz. Kovács István, Fáklya)

„A képrablás kissé elhasznált krimi-motívuma jelenik meg. Az író igazán dicséretes bõségben vonultatja fel a legizgalmasabb mozzanatokat, a pisztolyok ötpercenként más-más kézbe vándorolnak, a kriminál-hõsnõ háromszor is alakváltozáson megy át, generálsötétben pillanatok alatt eltûnik a megtalált kép, a meggyilkolt megszökik stb.
A paródia ez esetben úgy értendõ, hogy a nézõ kap egy kifigurázott színtársulatot, benne hisztizõ rendezõvel, marakodó, hiú, közönyös, harmadrangú, önzõ, de azért idõnként bûbájos színészekkel s mellesleg kap egy rejtélyes lopás históriát is, nyomozással és rengeteg pisztollyal.” (Implon Irén, Fáklya)
 


Szereplők:


Ida, színésznõ

Angéla, színésznõ

Sztárai, a nagy tragikus

Vili bácsi, az öreg színész

Vili bácsi, az öreg színész:

Borsos Barna

Ferenczi, fiatal színész

László, rendezõ

Janka, öltöztetõnõ

Súgónõ

Kovács, ügyelõ

I. sötétruhás

II. sötétruhás

Takarítónõ


Rendező:

Díszlettervezõ:

Jelmeztervezõ:

Ügyelõ:

Súgó:

Fõvilágosító:

Hangmester:

Maszkmester:

Bemutató: 1970.06.18