410021 Nagyvárad / Oradea, Piața Regele Ferdinand I., nr. 6., Bihor, RO
Facebook
Youtube
Instagram

Előadások / Szigligeti Társulat / 2021-2022

Bernard Pomerance

Az elefántember

színmû

Forditó: Osztovits Levente

Bernard Pomerance drámájának hõse, John Merrick, valósgos személy: a torzszülött fiatalember mutatványosok kénye-kedvének kiszolgáltatva járta a vásárokat a 19. század utolsó harmadában Angliában, míg utcára lökve, elhagyatottan, a felháborodott tömeg életveszélyes fenyegetésében talál rá a divatos, fiatal orvos, Frederick Treves, és szárnyai alá veszi. „Normális" embert akar faragni belõle, neveli, oktatja, bemutatja a londoni társaságnak, s a szörnyszülött látványos, ám tragikus pályát jár be: minél inkább „olyan lesz mint mi", annál reménytelenebbé válik helyzete. „Emberré" érése során minél magasabbra emelkedik, annál kilátástalanabbá válik a már felismert emberi teljesség elérése, s így Merrick sorsa mintegy meg is kérdõjelezi Treves kísérletének értelmét.

Az elefántember története nem más, mint modern mese, amelynek középpontjában test és lélek, jóság és gonoszság, szépség és csúfság példázatos konfliktusa áll. A történet során úgy fedezzük fel az állatként kezelt Merrickben megbúvó jó tulajdonságokat, hogy közben az õt körülvevõ emberekrõl derül ki, valójában õk a szörnyetegek.

A költõi erejû színmû a világszínpad egyik legnagyobb sikere. 1980-ban David Lynch azonos címmel nagy sikerû filmet rendezett a darabból.


Szereplők:


Frederick Treves, sebésztanár

Carr Gomm, a Londoni Városi Kórház igazgatója, Kalauz, az Ostende-London közötti vonaton

Ross, az elefántember menedzsere

John Merrick, az eleféntember

Walsham How, püspök, A tûfejûek menedzsere

Miss Sandwich, ápolónõ, Alexandra, királyi hercegnõ, Tûfejû

Mrs. Kendal, színésznõ, Tûfejû

Hercegnõ, Grófnõ, Tûfejû

Belga rendõr, Londoni rendõr, Snork, portás, Lord John

Belga rendõr, Londoni rendõr, Snork, portás, Lord John:

Csatlós Lóránt


Korrepetitor:

Rendező:

Díszlet-, jelmeztervezõ:

Súgó:

Világosító:

Világosító:

Bemutató: 2009.09.00